Bridge

Bridge är ett mycket populärt kortspel som även utövas som tävling. Där finns flera olika former av spelet men allra vanligast är kontraktsbridge. Andra former av bridge som även finns är bland annat auktionsbridge. I bridge spelets standard så spelar man fyra stycken. Men där finns även andra bridgeformer där du kan ha färre eller fler än fyra spelare.

När man spelar bridge så har de fyra olika spelarna vars ett namn. Nord, öst, syd och väst. Spelarna spelar parvis. Nord spelar med syd och öst spelar med väst.

Tävlingsbridge kan spelas individuellt, i par och även i lag om 4-6 spelare. Dock spelar endast fyra spelare vid varje match.

Spelet börjar med en budgivning. Efter att budgivningen har avslutats med 3 pass spelar den motspelare som sitter till vänster om spelföraren ut valfritt kort. När detta kort spelats så lägger spelförarens partner (träkarlen) upp sina kort på bordet framför sig i fyra olika kolumner. En kolumn för varje färg så att alla kan se dem. Från och med att träkarlen har lagt upp sina kort är träkarlen förbjuden att göra något annat än vad spelföraren ber den att göra. Spelföraren har nu kontroll över sina och partnerns kort, medan motståndarna var för sig har kontroll över sina egna kort och ser träkarlens.

Det spelas sammanlagt 13 stick. Den som vinner ett stick spelar ut till nästa. Vinner spelföraren ett stick på handen måste spelföraren också spela från handen, och vinns sticket på bordet måste nästa stick också påbörjas på bordet. Ess är det högsta kortet och två är lägst i varje färg. Det är tvång på att följa färg, men skulle någon av spelarna ha slut på den färg som spelats ut får spelaren antingen saka valfritt kort eller trumfa om det finns en trumffärg. Om en eller flera spelare trumfar vinner den som spelat det högsta trumfkortet sticket.